neljapäev, 4. märts 2010

Meie kord abistada!

Pärast poolteist aastat kestnud kadalippu Eesti raviasutustes, mis jättis Kairiti ja tema lähedased diagnoosi ootele, selgus sel sügisel lõplik diagnoos: ALS, mis tähendab selle põdejale lihaste kõhnumist ja kärbumist, liikumisvõime kaotamist. Lihased kõhnuvad drastiliselt ja kiiresti, kuna seljaaju närvid ei suuda viia lihasteni käsklusi, lihaseid piisavalt toonuses hoida, lihaste normaalset funktsiooni säilitada. Kes Kairitit tunnevad, ei ole selle pooleteise aasta jooksul, mil iga minut ta küsis endalt mõttes... Miks MINA? kuulnud kurtmist, vaid ikka lootusrikast ja optimistikku hoiakut „ehk on ime, ehk see ei ole nii, ehk...“

Kairit, kes aasta tagasi tegeles oma kutsetööga joonistades, maalides, mitu aastat kommivabik Kalevile jõulu-pakendeid kujundades, raamatuid ja õpikuid illustreerides, üritusi korraldades, aktiivselt osaledes elus ja kasvatades täiskasvanuks oma poja, ei suuda enam oma tööd jätkata. Ta on olnud aastaid fie, leidnud ise endale erinevaid tellimistöid, käinud sadadel üritustel keha- ja näomaalingutega meid rõõmustamas ja üllatamas, on saanud oma staatuseks Eesti riigis raske puudega isik, täielik töövõimetus. Kas enne teadis tema või keegi meist, kui palju makstakse puudega töövõimetule inimesele riigi poolt toetust? Mis summaga kompenseeritakse hirmkalleid ravimeid? Küsige inimestelt, kes seda on oma kogemustest teavad. Küsige Kairitilt, kes nüüd on teada saanud, et Eesti pole ikka mitte kaugeltki Soome, Norra, Iirmaa, kus sama haiguse põdeja ei ole üksi ja abitu.

Kairiti elu tagab ravi, mida Eestis ei ole. Kairiti raviarst teatas, et see on ravimatu haigus. Samas on maailma meditsiiniteadus jõudnud katsetest rottidega mitmes riigis nii kaugele, et ALS ravi on edukalt teostatud tuhandetele. Tüvirakkude siirdamine on andnud leevendust ligi 100 haiguse puhul, ALS haigetele sooritakse tüvirakkude siirdamist paaris riigis. Kairitile vajalik ravi toimub Saksamaal, selle maksumus ületab kordades meie kodaniku aastasissetuleku, mõne väikefirma aastakäibe ja muidugi FIEna tegutsenud kunstniku ja tema pere sissetulekud.

Ravi Saksamaal mis tagaks Kairitile elu, maksab sadu tuhandeid kroone. Kui seda ravi ei ole võimalik saada, siis kaob tema haiguslugu unustusehõlma, nagu paljude eestlaste puhul enne teda ilma katseta haigusega võidelda. Patsiendid elavad keskmiselt 2-3 aastat pärast selle haihuse diagnoosimist. ALS põhjuseid on otsitud alguses geneetikas, kuid praeguseks kalduvad teadlased uskuma, et tegemist on pigem kekskonna saastuse, mürkkemikaalidega, mis immuunsüsteemi nõrkuse korral tekitavad pöördumatut kuid ravitavat närvisusteemi haigust.

Tuhanded firmad ja inimesed arenenud riikidest, kes on tedlikud ALS haigusest, on finantseerinud taedlaste uuringuid ALS ravi leidmiseks, et tulevikus iga laps, noor ja eakas teaks, et haigus ei ole ravimatu. Kas eestlasele on see praegu võimalik? Ajal, kui Masu on põlvedele surunud tööotsijad, firmad ja riigigi. Kas on neid, kes usuvad tulevikku?

Perekond on algatanud annetused ka Los Angeleses, kus Kairiti tädi kogub erinevatest organistasioonidest ja isikutelt vajalikku raha. Tänu juba laekunud toetusele on alustatud raviga Saksamaal, kus Kairitil on ainsa eestlasena, keda tabanud selline haigus, võimalik riskida ja tõestada, et mistahes haigusega tasub võidelda.

Kui pakud oma abi ise või annad informatsiooni edasi nendele, kes suudaksid aidata, tõestad, et Eesti inimene ei pea ootama järgmist sajandit vaid võib end teiste maailmakodanikega võrdselt tunda.

Tema ravi saad rahaliselt toetada : SEB 10022038964005

Kui arvad, et suudad muul moel abistada nõu või jõuga, kirjuta või helista Kairiti õele Hurmi Krikile 53498483 või kaarling@gmail.com


1 kommentaar: